Raksatetti

Mitä jos suorittaisit TET-jakson raksalla?

He rakentavat koulut, päiväkodit, uimahallit ja muut ihmisten tarvitsemat rakennukset.

Rakennusalan työntekijät ovat todella monessa mukana. He tekevät katot ja kaiken vesieristyksen. Rakentajat tekevät myös talojen tarvitseman viemäriverkon ja varmistavat vedensaannin. He laatoittavat, maalaavat, asentavat parketit ja muut lattiapäällysteet. Rakentajat huolehtivat ilmastoinnin asentamisesta. Rakentajat tekevät sillat, laiturit ja satamat. He tekevät tiet ja lentokentät alusta loppuun, rungosta asfalttipäällysteeseen. Rakennusalan ihmiset käsittelevät monenlaista rakennusmateriaalia: betonia, puuta, tiiltä, metallia, eristeitä, putkia, maaleja, laattoja, bitumia ja asfalttia.

Näistä rakennetaan suunnitelmien mukaisia rakennuksia ja rakenteita turvallisesti ja lukuisia koneita käyttäen. Tällaisia koneita ovat muun muassa kaivinkoneet, paalutuskoneet, ruoppaajat, asfalttikoneet, kuorma-autot, moottorisahat, porakoneet, sirkkelit ja modernit mittalaitteet. Myös perinteiset käsityökalut kuten vasarat, puukot, kynät ja mittanauhat ovat edelleen vyöllä ja työkalupakissa.

Tet-jakso työnantajalle?

Lue Rakennusteollisuuden vinkit työnantajalle onnistuneen TET-jakson järjestämiselle. Yritykselle tettiläinen tuo tullessaan uusia mahdollisuuksia. Koko rakennusalan on tärkeää olla mukana TET-toiminnassa. Nuorista tulevaisuuden osaajista on kilpailemassa moni muukin ala.

Tutustu rakennusalan ammatteihin

Kirvesmies

Kirvesmies tekee rakennustyömailla puutöitä, betonirakenteiden valumuotteja ja rakennusten puu- betoni- tai metallirakenteisten elementtien asennuksia. Ovien ja ikkunoiden asennus, kuten myös rakennusten viimeistelytyöt ovat usein kirvesmiehen töitä. Työhön kuuluu myös mittausta. Kirvesmies on rakennusalan moniosaaja.

Rakennustyöntekijä

Rakennustyöntekijä hallitsee lähes kaikki rakennusalan työvaiheet. Työnkuva onkin monipuolinen. Rakennustyöntekijä varmistaa työmaan etenemisen varmistaessaan muiden työntekijöiden työn etenemisen. Työn sisältöä ovat myös esimerkiksi betonivalut, suojaustyöt ja työpaikan siisteydestä huolehtiminen.

Muurari

Muurarin ammattikuva muodostuu monipuolisista töistä tiilien, harkkojen, laattojen ja laastien parissa. Muurari on mukana sekä rakennusten perustusten että runkojen valmistuksessa. Muurari tekee tiili- ja harkkoseiniä sekä pinnoittaa niitä laastilla eli tekee
rappaustöitä. Muurari muuraa myös tulisijoja kuten takkoja, helloja ja leivinuuneja.

Mittaaja

Mittamies merkitsee rakennustyömaalla mittauspisteet, piirustusten merkinnät sekä rakenteiden paikat niin, että muut ammattilaiset voivat asentaa oikeille paikoilleen esimerkiksi perustusten ja runkojen betonimuotit, seinäelementit ja väliseinien rungot sekä ovet ja ikkunat sekä kalusteet. Mittamies käyttää työssään tietotekniikkaa ja elektronisia mittalaitteita.

Maalari

Maalari viimeistelee suuria pintoja sekä tekee koristeellisia yksityiskohtia rakennuksiin ja vaikkapa huonekaluihin. Maalarit voivat työskennellä viimeistelytöissä sekä ulkona että sisätiloissa.  Pinnat on tasoitettava ja hiottava ennen maalausta, joka viimeistelee tilat suunnitelmien mukaisiksi. Vaativissa korjauskohteissa maalari entisöi vanhoja arvokkaita sisä- ja ulkotiloja usein hyvin pikkutarkasti.

Laatoittaja

Laatoittajan työkohteet ovat usein kylpyhuoneet ja saunat sekä suuret ja pienet keittiöt. Suuria työkohteita ovat myös uimahallit. Vedenpitävien ja kulutusta kestävien tilojen pinnat tehdäänkin usein erikokoisista laatoista. Työ kehittää ja vaatii silmää ja se tehdäänkin varsin tarkasti. Laatoituksessakin voidaan käyttää sähkötyökaluja perinteisten käsityövälineiden lisäksi.

Sisäkattoasentaja

Asunoissa, toimistoissa, tehtaissa ja muissa toimitiloissa käytetään sisätiloissa erilaisia kattoon kiinnitettäviä rakenteita, alakattoja. Niiden asentaminen on mittatarkkaa ammattityötä. Materiaalit vaihtelevat puusta metalliin ja kipsilevystä äänieristysmateriaaleihin. Suunnitelmat vaihtelevat myös ja tekevät työstä yhä uudelleen mielenkiintoista.

Lattia-asentaja

Lattiapinnoitteita on ”joka lähtöön”. Lattia-asentaja tekee valmista jälkeä materiaaleinaan parketit ja muut puupinnoitteet, muovimatot, erilaiset tekstiilipinnoitteet, laatat ja rankkaa kulutusta kestävät erikoispinnoitteet. Lattia-asentajan kädenjälki on läsnä kaikkialla: asunnoissa, kouluissa, sairaaloissa, keittiöissä, tehtaissa…

Kalusteasentaja

Rakennusten katot on pinnoitettava. Myös niiden perustukset ja pihakannet on suojattava vedeltä. Niin ikään esimerkiksi siltojen rungot täytyy eristää, jotta ne kestävät mahdollisimman pitkään. Niinpä vedeneristäjän työ on muiden rakennusalan ammattien tavoin tärkeää ja huolellisuutta vaativaa.

Vedeneristäjä

Laatoittajan työkohteet ovat usein kylpyhuoneet ja saunat sekä suuret ja pienet keittiöt. Suuria työkohteita ovat myös uimahallit. Vedenpitävien ja kulutusta kestävien tilojen pinnat tehdäänkin usein erikokoisista laatoista. Myös kuivien tilojen pintoja tehdään laatoista. Työ kehittää ja vaatii silmää ja se tehdäänkin varsin tarkasti. 

LVI-Asentaja

LVI tarkoittaa lämmintä vettä, viemäriä ja ilmastointia. Tämä talotekniikka on asennettava lähes jokaiseen rakennukseen ja aika ajoin sitä on korjattava ja tehtävä uudelleen. Putkiasentajan, kuten myös ilmastointiasentaja työ on monipuolista, muuttuuhan talotekniikka koko ajan uusien laitteiden ja materiaalien myötä.

Torninosturinkuljettaja

Rakennustyössä nostettavat taakat ovat usein hyvin raskaita. Betonielementti painaa tavallisesti useita tonneja, betonimuotit vähintään satoja kiloja. Myös raudoiteniput, suuret laastisäkit ja vaikkapa levyniput on saatava asennuskohteisiin turvallisesti.

Maarakentaja

Tämä monipuolinen ammattilainen on tekemisissä asuinympäristömme rakentamisen kanssa. Hän työskentelee tietyössä, rakennusten perustustöissä, vesi- ja viemärijohtotyössä, kaapeliasennuksessa, louhintatyömailla, kivenmurskaamoissa, vihertöissä, ruoppaajilla… Ammattikuva on siis laaja.

Asfalttityöntekijä

Asfalttityöryhmässä on useita työtehtäviä, joita työntekijä oppii työuran mittaan: perämies, kolamies, jyrämies, jyrsinmies. Työssä on myös päällystystyön valmistelevia töitä. Asfaltti valmistetaan koneasemilla, joilla työskentelevät koneaseman hoitajat. Asfalttityöntekijän jälkeä ovat tiet, kadut, päällystetyt pihatiet ja kentät.