Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen osaamisala

 

Lasten ja nuorten hoitoon ja kasvatukseen suuntautunut lähihoitaja (lastenhoitaja) on lasten varhaiskasvatuksen ja hoidon ammattilainen. Työpaikkoina ovat muun muassa päiväkodit, ryhmäperhepäiväkodit, sairaaloiden lastenosastot ja synnyttäneiden vuodeosastot sekä lastensuojelulaitokset ja erilaiset hoitolaitokset.

Lasten ja nuorten hoitoon ja kasvatukseen suuntautunut lähihoitaja huolehtii lasten perushoidosta ja varhaiskasvatuksesta. Hän työskentelee sekä terveiden että sairaiden lasten parissa. Hoidettavien lasten ikä vaihtelee vastasyntyneistä teini-ikäisiin saakka. Vastuullinen työ lasten parissa edellyttää hoidon ja kasvatuksen osaamista, käytännönläheisyyttä, kärsivällisyyttä ja hyviä vuorovaikutustaitoja.

 

Työn vaatimukset

• Haluat työskennellä lasten, nuorten ja perheiden parissa
• Sinulla on hyvät vuorovaikutustaidot lasten, nuorten, perheiden ja yhteistyökumppanien kanssa työskentelyyn.
• Olet eläytymiskykyinen, luova ja kätevä käsistäsi
• Olet tarkka ja osaat huolehtia lapsille turvallisesta ja terveellisestä toimintaympäristöstä
• Olet rauhallinen, kärsivällinen, pitkäjänteinen ja ymmärtäväinen.
• Sinulla on hyvä terveydentila, koska lasten pukeminen, nosteleminen ja erilaiset työasennot saattavat rasittaa selkää.

 

Lähihoitajan opinnoissa kaikki suorittavat pakolliset tutkinnon osat: Kasvun ja osallisuuden edistäminen sekä Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen. Pakollisten opintojen jälkeen voit valita mihin suuntaudut. Opintoihin voit hakeutua suoraan peruskoulusta. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2 – 3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).