Auta ja kohtaa erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä
Terveys- ja hyvinvointiala sopii kaikille, jotka haluavat auttaa ja kohdata ihmisen niin elämän iloissa kuin suruissa. Meiltä löytyy paljon vaihtoehtoja, joista sinäkin löydät varmasti omasi.
Alalla työskentelee laaja kirjo erilaisia ihmisiä (miehiä ja naisia). Kaikkia meitä yhdistää halu auttaa. Töitä voi tehdä esimerkiksi hoivan ja huolenpidon tehtävissä, ennalta ehkäisevissä ja kuntouttavissa työtehtävissä, akuuteissa pelastustehtävissä jne. Kaikki riippuu itsestäsi ja omista mielenkiinnon kohteistasi. Jokaiselle löytyy jotakin.
Hyvät valmiudet alalla työskentelyyn antavat oma-aloitteisuus ja tiedon halu. Aina kannattaa kysyä ja varmistua asiasta, jos ei ole varma. Asiakas- ja potilasturvallisuus ovat alallamme erityisen tärkeitä.
Tarjoa TET-paikka!
Kiinnostaako sinua työ lasten, ikäihmisten, mielenterveystyön, vammaistyön, ensihoidon, asiakirjojen, jalkojen- tai suunhoidon parissa?
Terveys- ja hyvinvointialalla tehdään hienoa työtä. Tulet näkemään ja kuulemaan mitä mielenkiintoisempia elämäntarinoita. Jos pidät auttamisesta, tarinoista ja ihmisten kanssa työskentelystä, tämä ala on ehdottomasti sinua varten. Muista kuitenkin, että asiakkaiden tarinat ovat vain sinua ja työpaikkaasi varten. Niistä ei saa hiiskua lainkaan työpaikan ulkopuolella, ei edes parhaimmalle kaverille tai äidille. Alalla on vahvat vaitiolosäännökset, joita pitää noudattaa. Se on osa hyvää hoitotyötä.
Miten pääsen alalle?
Alalle voi lähteä joko suoraan peruskoulusta tai sitten lukion jälkeen. Peruskoulusta voi hakeutua opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa, josta valmistuu lähihoitajaksi. Ammattikoulusta ja lukiosta voi alaa lähteä opiskelevaan ammattikorkeakouluun. Siellä voit opiskella esimerkiksi röntgenhoitajan, sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, ensihoitajan, bioanalyytikon, kätilön (tai jalkaterapeutin (AMK)) tutkinnon. Mitä pidemmälle opiskelee, sen vaativampia työtehtäviä pääsee tekemään. Koulutustason myötä kasvaa myös osaamis- ja vastuutasot, joita alalla tarvitaan.
Tettiläisen muistilista
Valmistaudu
Tutustu tet-paikkasi nettisivuihin ennen tet-jaksosi alkua. www.soteosaajaksi.fi sivulta löytyy hyvää työelämätietoa kaikille työelämään tulijoille.
“Olisi kiva kuulla…”
Jos sinulla on mielessä jotain, mitä haluaisit tetin aikana tehdä, kerro se ensimmäisenä päivänä.
Kysele!
Työntekijät eivät aina muista kertoa kaikkea. Kysy rohkeasti, jos sinulle tulee mieleen kysymyksiä.