Mitä on Energia-TET?

 

Lähde mukaan Energia-TETiin, jossa pääset tutustumaan energia-alan ilmastonmuutoksen ratkaisuja tarkastellen, saaden uusia näkökulmia kestävän tulevaisuuden rakentamiseen tai vain lisätietoa energia-alan työpaikoista.

Energia-TETin voit suorittaa esimerkiksi paikallisessa energiayhtiössä. Pääset itse suunnittelemaan TET-harjoittelusi sisältöjä, jolloin voit hyödyntää omia kiinnostuksen kohteitasi, vahvuuksiasi ja tavoitteitasi monipuolisesti.

Energia-TET tarjoaa innostavan mahdollisuuden tutustua laajaan kirjoon energia-alan työtehtäviä kevyellä tavalla. Sinun ei tarvitse olla matemaattinen nero tai tuleva insinööri, into ja kiinnostus energia-alaa kohtaan riittävät!  

Työnantaja!

 Työnantaja, lataa ohjeet ja materiaalit jakson järjestämiseksi työpaikalla 

OPO

Opo, lue lisää Energia-TET:in järjestämisestä

Miksi Energia-TETiin?

 

Miksi Energia-TETtiin?  

 • Saat tutustua energia-alaan kestävän tulevaisuuden näkökulmasta.  
 • Pääset tutustumaan energia-alan työmahdollisuuksiin.  
 • Saat vaikuttaa oman TET-harjoittelusi työtehtäviin suunnittelemalla TET-jakson yhdessä TET-ohjaajasi kanssa.

Energia-TETissä pääset tutustumaan  

 • Energia-alaan ilmastonmuutoksen ratkaisijana.  
 • Viestintään ja markkinointiin energia-alalla.  
 • Työelämän pelisääntöihin: Miten töissä toimitaan, jotta kaikilla on kivaa?
 • TET-paikan toimintakulttuuriin: Millaisia tapoja ja käytäntöjä työpaikalla on?
 • Työntekijäna olemiseen: Millaisia velvollisuuksia ja vastuita työntekijälla on? Mitä oikeuksia ja etuja työhön liittyy? Miten työta tehdään – yksin vai yhdessä? Millaisia vahvuuksia sinulla on työntekijänäMissä energia-alan työssä voisit itse loistaa?

 

Linkkejä ja materiaaleja

 

Nuoren opas

Lataa ja tutustu nuoren oppaaseen tästä

Hakemus

Lataa ja tutustu TET-hakemukseen tästä

Millainen on Energia-TET

Saat rakentaa Energia-TETin aikataulun yhdessä TET-ohjaajasi kanssa. Tavoitteena on, että lopputuloksena on suunnitelma, joka saa sinut innostumaan tetistä ja tarjoaa mahdollisuuden oppia uutta. Aikataulu tehdään suunnittelutapaamisessa noin kaksi viikkoa ennen TET-jakson alkua.  

Voit valmistautua suunnittelutapaamiseen miettimällä etukäteen, miten voisit kuvailla vahvuuksiasi ja mitä haluaisit oppia tai kokeilla TET-jaksolla? Oletko huolestunut ilmastonmuutoksesta ja haluat tulevaisuudessa löytää uusia ilmastoratkaisuja energia-alalle, muttet tiedä olemassa olevista innovaatioista? Vai oletko kiinnostunut matemaattis-luonnontieteellisistä aineista ja pohdit jatkokouluttautumista energia-alalle? Haluaisitko tehdä tulevaisuudessa työtä viestinnän parissa? Vai haluaisitko tavata ihmisiä, jotka työskentelevät energia-alalla? Voit pohtia ennen tettiä, minkälaiset työtehtävät sinua kiinnostavat. Ennen tapaamista kannattaa kurkata myös energiayhtiön nettisivut ja sosiaalisen median eri kanavat.   

 

Jokainen Energia-TET sisältää nämä peruselementit:

 1. Suunnittelutapaaminen ohjaajan kanssa noin kaksi viikkoa ennen tettiä. Suunnittelutapaamisessa tehdään Energia-TETin aikataulu.

 2. Starttipalaveri ensimmäisenä päivänä ohjaajan kanssa, jossa tarkennetaan aikataulua, tutustutaan paikkoihin ja käydään läpi työpaikan pelisäännöt.   
 1. TET-tehtäviä oman maun mukaan: TET-tehtävät sujuvat parhaiten, kun koostat niistä yhdessä TET-ohjaajasi kanssa kiinnostavan paketin. Tehtävät voivat siten vaihdella työntekijöiden työn varjostaminen, kokoukset, haas- tattelut ja itsenäiset energia-alaan tutustuttavat tehtävät sekä työelämän suunnittelu- ja viestintätehtävät.  

 

Tettiläisen muistilista

T

Paikan haku ja valinta

Tutustu TET-kohteeseen ja selvitä, onko heillä toiveita siitä, miten tettiin haetaan. Soita TET-paikkaan seuraavana päivänä ja tarkista, ovatko he saaneet hakemuksen. Soitto on hyvä tilaisuus näyttää oma innostus ja motivaatio.

Valmistautuminen

Tutustu nuoren oppaaseen ja pohdi jo etukäteen toiveitasi ja tavoitteitasi TET-jaksolle. Ota mukaan koulun TET-sopimus.  Varaa mukaan kansio, johon voit laittaa tarvittavat paperit.

u

Suunnittelutapaaminen

Laatikaa yhdessä aikataulu TET-jaksolle ja sopikaa aloitusajankohdasta ja -paikasta. Täyttäkää yhdessä TET-sopimus. Sopikaa ruokailuista. Tarjoaako TET-paikka lounaan vai käytkö koululla syömässä lounaan?

T

Suunnittelutapaaminen

Huolehdi, että sinulla on TET-paikan ja vastuuhenkilön numerot tallennettuina puhelimeen. Toimita TET-sopimus koululle.

Ennen Tettiä

Tarkista suunnitelmasta, missä sinun pitää olla ensimmäisenä päivänä ja mihin kellonaikaan.  

u

Tetissä

Pida huoli, etta olet kartalla aikatauluista ja saavu aina ajoissa tettiin. Kysy, jos olet epävarma. Muista positiivinen ja reipas asenne koko tetin ajan!  

Energia-ala tarjoaa hommia laidasta laitaan

Verkostosuunnittelija

Tuulivoimainsinööri

Älyverkkoasiantuntija

Markkinointipäällikkö

Henkilöstöjohtaja

Energianeuvoja

Ympäristöjohtaja

Sopimusasiantuntija

Reaktorifyysikko

Sähköpörssimeklari

Verkostoasentaja

Käyttöpäällikkö